Диспетчеризація роботи трансформаторної підстанції и пересувного розподільчого електрообладнання: кейс Біланівського гірничо-збагачувального комбінату

Диспетчеризация передвижных подстанций на Белановском ГОКе

Активна розробка кар’єру вимагає застосування великої кількості розподільчого електрообладнання у вигляді пересувних розподільчих комірок для забезпечення електроенергією споживачів кар’єру, трансформаторної підстанції перекачуючої насосної станції. Електрообладнання розосереджено на чималій площі, а також вимагає періодичного переміщення по ходу просування гірничих робіт. Зміна розташування розподільчих комірок, а також їх розосередження на великій території ускладнюють роботу по обслуговуванню і контролю їх роботи, управління високовольтним устаткуванням.

Фото з офіційного сайту https://ferrexpobelanovomine.com/RU/photogallery/

Технічна служба ТОВ «Біланівський ГЗК» звернулася із запитом організувати центральну енергодиспетчерську для віддаленої роботи змінного енергетика компанії з обладнанням розподільчих комірок в кар’єрі і трансформаторній підстанції. У проекті реалізовані наступні завдання:

  • моніторинг стану розподільчих комірок і підстанції,
  • віддаленого управління обладнання розподільчих комірок і підстанції,
  • автоматичне формування звітів про роботу обладнання, споживанні електроенергії, аварійних режимах.

Додатково для доступу всередину розподільчих комірок і високовольтної підстанції передбачена система контролю доступу для виключення знаходження неавторизованого персоналу.

Також проектом передбачена реалізація мобільного робочого місця енергетика: система управління перенесена на планшет, з якого енергетик підприємства має можливість на місці управляти обладнанням трансформаторної підстанції, розподільчих комірок. Для забезпечення авторизованого доступу до системи управління високовольтним устаткуванням передбачена ідентифікація персоналу за відбитком пальця.

ТОВ «Біланівський ГЗК» веде свою діяльність із впровадженням інноваційних технологій, розвитком і оптимізацією існуючих процесів. Застосовані проектні рішення дозволять енергетичному персоналу ТОВ «Біланівський ГЗК» швидше реагувати на аварійні ситуації з електрообладнанням, зменшувати простої технологічного обладнання, оперативно вести облік енергетичних ресурсів в рамках функціонування системи енергетичного менеджменту компанії.

Використані в проекті технології:

  • САПР EPLAN Electric P8 використано при розробці електричних принципових схем та іншої проектної документації;
  • Рішення TIA Portal. WinCC Professional від Siemens застосовано для розробки програмного забезпечення
  • Мережі Modbus, Profinet, ZigBee (безпровідниз зв’язок підстанцій із диспетчерською);
  • Інтеграція з системою контролю доступу.

Додати коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Support
the
Ukrainian
military